FAQ - Veelgestelde vragen

Bevatten jullie producten BPA?


Hoewel de meerderheid van onze producten tegenwoordig vervaardigd wordt van bisfenolvrije materialen zoals PET-G, PP en PS, bevat onze productcatalogus nog steeds producten gemaakt van voedselveilig polycarbonaat (PC).
Om te weten of een product bisfenolvrij is of niet, kun je naar de onderkant van het product kijken. Veel van onze producten zijn gemarkeerd met een materiaalklok die het materiaal laat zien waarvan het product is gemaakt.
 

Op onze website kan je ook productdatasheets downloaden waarop duidelijk staat vermeld of het product BPA-vrij is met behulp van het BPA-vrije symbool.

Zijn jullie producten recycleerbaar?

Of een product gerecycled kan worden, hangt grotendeels af van het materiaal waarvan het is gemaakt. We produceren en leveren producten in vier verschillende materialen:

- Thermoplasten
- Thermohardende kunststof
- Laminaat
- Porselein

Thermoplasten
Thermoplasten hebben zeer goede recycle-eigenschappen en de thermoplasten die we gebruiken kunnen voor 100% worden gerecycled. Thermoplasten zijn daarom goed geschikt voor circulatie in gesloten systemen. Voorbeelden van thermoplasten zijn Polyethyleentereftalaat (PET), Polypropyleen (PP) en Polyethyleen (PE). We produceren onder andere plastic glazen, borden en drankcontainers van thermoplasten.

Thermohardende kunststof
Thermohardende kunststoffen zijn zeer duurzame kunststoffen die niet opnieuw kunnen worden gevormd nadat ze zijn geproduceerd. Deze categorie omvat producten zoals S-Plank. Thermohardende kunststoffen zijn niet recycleerbaar, wat grotendeels wordt gecompenseerd door de bijna levenslange duurzaamheid.

Laminaat
Laminaatbakjes kunnen volledig of gedeeltelijk worden gerecycled. Ons assortiment omvat bakjes van biolaminaat waarbij een biologisch afbreekbaar bindmiddel wordt gebruikt bij de productie.

Porselein
Ons assortiment omvat ook hoogwaardig porselein. Porselein kan niet worden gerecycled tot nieuw porselein, maar het gebruikte materiaal kan opnieuw worden gebruikt in de bouwsector.

Waar worden jullie producten gemaakt?

Alle producten die in onze productcatalogus zijn opgenomen, worden in de eerste plaats vervaardigd in Zweden, daarnaast worden er ook heel wat producten geproduceerd in andere Europese landen.

Ons eigen merk MALKO wordt lokaal geproduceerd in Eskilstuna door ons zusterbedrijf Mälarplast. Mälarplast heeft vele jaren ervaring met materialen die bedoeld zijn voor contact met voedsel en zij zorgen ervoor dat onze producten van de hoogste kwaliteit zijn.

Naast ons eigen merk werken we samen met een paar geselecteerde leveranciers van de organisatie EPIQ, een vereniging van Europese producenten van kwaliteitscateringproducten.

Zijn jullie producten goedgekeurd voor voeding?

Bij Roltex werken we alleen met materialen en producten die goedgekeurd zijn voor voedselcontact. De meeste van onze producten zijn gemarkeerd met het glas- en vorksymbool. Als er geen markering is, kunnen we een certificaat sturen dat bevestigt van welk materiaal het product is gemaakt en dat het product goedgekeurd is voor voedselcontact.

Dat het glas- en vorksymbool ontbreekt, kan te wijten zijn aan ruimtegebrek, of dat het gereedschap voor het product niet is bijgewerkt met het symbool. In deze gevallen kunnen we certificeren dat het materiaal is goedgekeurd voor voedselcontact via onze REACH-verklaring of DoC.

We willen een product aanpassen, is dit mogelijk?

We zijn blij om producten te ontwikkelen volgens de specifieke behoeften van onze klanten. Het kan bijvoorbeeld gaan om een materiaalverandering om een bepaalde eigenschap te bereiken, of kleuraanpassing zodat het product past bij het profiel van een bedrijf. We bieden ook het bedrukken, aanbrengen van reliëf en graveren van onze producten aan, wat een eenvoudige en kosteneffectieve manier is om een boodschap over te brengen.

Ons zusterbedrijf Mälarplast, dat het merendeel van onze producten produceert, kan ook helpen bij grotere productontwikkelingsprojecten, van gereedschapsfabricage tot prototypes en voorgefabriceerde producten.

Zijn jullie producten vaatwasmachinebestendig?

Alle producten in ons assortiment kunnen worden gewassen in de vaatwasser en industriële vaatwasser, tenzij anders vermeld. Plastic producten zijn geschikt voor bedrijfstemperaturen tussen -20°C en +85°C. De maximale temperatuur voor wasprogramma's moet 60-65°C zijn en 70-85°C voor droogprogramma's. Hogere temperaturen kunnen het materiaal beschadigen.

Plastic producten
Sommige krachtige basisafwasmiddelen, spoelmiddelen en droogmiddelen kunnen microscheurtjes in het materiaal veroorzaken, wat leidt tot een verkorte levensduur van het product. We raden een pH-waarde onder de 10 aan, 7-8 is ideaal.

Polycarbonaat (PC) producten zijn gevoelig voor bepaalde chemicaliën. Het is belangrijk om te controleren of reinigingsmiddelen en droogmiddelen zijn aanbevolen voor gebruik bij PC-producten.

Neem contact op met je leverancier van reinigingsmiddelen voor advies over reinigingsmiddelen voor plastic producten.

Dienbladen
Om hygiënische redenen en als veiligheidsmaatregel moet je jouw dienblad altijd voor gebruik wassen. Onze dienbladen kunnen in de vaatwasser. Laat nooit vaatwasmiddel op het product opdrogen, omdat dit een coating kan achterlaten die moeilijk te verwijderen is.

Dienbladen gemaakt van laminaat of biolaminaat moeten droog worden gestapeld om te voorkomen dat vocht het dienblad binnendringt en vervorming veroorzaakt.

Zijn jullie producten microgolfoven veilig?

Onze producten kunnen worden gebruikt om voedsel in de magnetron op te warmen, maar we raden af om te koken. Dit komt doordat elke magnetron een ander maximaal vermogen heeft, wat betekent dat we niet kunnen garanderen dat het product niet beschadigd kan worden bij temperaturen die onze aanbevelingen overschrijden.

We hebben dienbladen die verkleurd zijn, wat is de oorzaak?

Bepaalde voedingsmiddelen zoals ketchup en curry hebben de neiging om vlekken achter te laten op plastic producten als het voedsel lang blijft staan. In sommige gevallen heeft ook warmte aangetoond dat het bijdraagt aan verkleuringen die in plastic materialen worden geëtst. Zorg er daarom voor dat u het product direct na gebruik afspoelt. Het afspoelen van producten met mild zeepsop voorkomt ook mogelijke opbouw van verkleuringen en afzettingen.

Als een product verkleurd is, kan dit worden verholpen met eenvoudige huishoudelijke trucjes - een scheutje azijn dat enkele minuten blijft staan, kan verkleuring verwijderen. Bicarbonaat gemengd met een beetje water over de verkleuring wrijven kan ook effect hebben.

Zijn jullie producten milieuvriendelijk?

Plastic is op vele manieren een van de meest milieuvriendelijke materialen die je kunt kiezen. Het lage gewicht van plastic vermindert de uitstoot van kooldioxide tijdens transport, en het energieverbruik in het gehele productieproces is lager dan bij veel alternatieve materialen. Maar het grootste voordeel van plastic is dat thermoplasten, waarvan we al het plastic servies en benodigdheden produceren, kunnen worden gerecycled en omgezet in nieuwe plastic producten. Dit geldt ook voor bio-based plastics, waarvan de meeste van onze producten vandaag de dag gemaakt zijn (zie "Wat is een bioplastic" voor meer informatie over bioplastics).

Roltex en ons zusterbedrijf Mälarplast zijn beide milieugecertificeerd volgens ISO 14001:2015. Onze productiefaciliteit is uitgerust met zonnepanelen die ongeveer 130 MWh per jaar genereren, wat overeenkomt met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik voor de productie van Roltex' producten, of ongeveer 10% van het totale elektriciteitsverbruik van de productie.

We recyclen ook al het afval en schroot uit onze eigen productie. Het afval wordt gesorteerd, vermalen en kan vervolgens worden gebruikt voor nieuwe plastic producten. Door gebruikte plastic producten in te leveren bij een milieustation, verrichten ook de gebruikers van onze producten een milieudaad.

Om het onze klanten gemakkelijker te maken om milieuvriendelijke keuzes te maken, hebben we ook het Green Loop System geïntroduceerd, een model waarbij onze producten binnen het bedrijf worden hergebruikt in plaats van te worden gekocht, gebruikt en weggegooid. Door productrecycling wordt de levensduur met meer dan 30 jaar verlengd, maar in de praktijk is er geen bovengrens aan hoelang het materiaal kan worden gecirculeerd, omdat het voortdurend wordt vermengd met nieuw materiaal uit het gesloten systeem. Een bord gemaakt van gerecycled PET-G heeft een klimaatvoetafdruk die 86% lager is dan een bord gemaakt van opaalglas.

Bij Roltex werken we continu aan milieugerichte verbeteringsmaatregelen om onze eigen en de klimaatimpact van onze klanten te verminderen.

Wat is bioplastic?

Bioplastics vormen een familie van materialen met verschillende eigenschappen en toepassingsgebieden. Een materiaal wordt gedefinieerd als een bioplastic als het bio-based is, biologisch afbreekbaar is, of beide.

Bio-based materialen zijn gemaakt van organische (koolstofhoudende) materialen die geheel of gedeeltelijk aardolie en fossiele stoffen vervangen.

Biologisch afbreekbaar verwijst naar het vermogen van een materiaal om biologische afbraak te ondergaan, een chemisch proces waarbij micro-organismen in de omgeving materialen omzetten in natuurlijke stoffen zoals water, kooldioxide en compost. Het biologische afbraakproces hangt af van de omgevingsomstandigheden.

Biocomposietmaterialen combineren biomaterialen zoals hout, zetmeel, vlas, jute en hennep (om er een paar te noemen) met traditionele kunststoffen. Deze materialen worden gebruikt om de fysieke eigenschappen te verbeteren terwijl de hoeveelheid niet-hernieuwbare op aardolie gebaseerde kunststoffen wordt verminderd.

De overgang van op aardolie gebaseerde kunststoffen naar hernieuwbare, geregenereerde of composteerbare materialen kan de eenvoudigste manier zijn om de milieu-impact van een product te verminderen door de hoeveelheid niet-hernieuwbare grondstoffen te verminderen, terwijl tegelijkertijd de fysieke en esthetische eigenschappen van een product worden verbeterd.

 

Wat is BPA?

Bisfenol A, of BPA zoals het vaak wordt afgekort, is een endocriene verstorende stof waarvan in dierproeven is aangetoond dat het effect heeft op gedrag, het immuunsysteem en de voortplantingsorganen, onder andere.

Wat voor effecten Bisfenol A heeft op mensen wordt bediscussieerd, evenals op welke blootstellingsniveaus schadelijke effecten optreden. Echter, studies hebben een verband aangetoond tussen blootstelling aan Bisfenol A en verschillende ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Momenteel lopen er verschillende grote studies met als doel het in kaart brengen van de impact die Bisfenol A heeft op mensen.

Om de blootstelling van BPA aan baby's te verminderen, is de stof sinds 2011 in de hele EU verboden in babyflessen. De Zweedse regering besloot in 2012 ook Bisfenol A te verbieden in voedselverpakkingen bedoeld voor kinderen tot drie jaar.

Bisfenol A wordt gebruikt in de productie van polycarbonaat plastic en epoxy wordt voornamelijk aangetroffen in plastic producten zoals CD's en DVD's, camerabehuizingen, epoxyverf, epoxylijm, drukinkten en kopieerpapier. Het wordt ook veel gebruikt in bouwmaterialen, elektronica en als oppervlaktebehandeling aan de binnenkant van voedselverpakkingen. Lage niveaus van Bisfenol A kunnen migreren en zo in het voedsel terechtkomen.

Het risico met Bisfenol A ligt niet bij de stof zelf maar bij hoeveel je eraan wordt blootgesteld. De limietwaarde voor hoeveel Bisfenol A mag migreren uit plastic is 50 microgram per kilogram voedsel. De migratieniveaus voor het polycarbonaat plastic dat Roltex gebruikt, hebben zeer lage migratieniveaus, ongeveer 0.002 microgram per kilogram is gemeten om te migreren van een glas polycarbonaat naar de vloeistof wanneer het bijvoorbeeld in de magnetron is verwarmd.

De hoeveelheid bisfenol A die we binnenkrijgen wordt niet als schadelijk voor de gezondheid beschouwd, inclusief baby's en kinderen. Er wordt geschat dat mensen die het meest worden blootgesteld aan Bisfenol A 1.5 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen. De toelaatbare waarde voor Bisfenol A is 4 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Bron: Swedish Food Agency https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/bisfenol-a
Karolinska Institutet, Institute for Environmental Medicine http://ki.se/imm/bisfenol-a-bpa

Wat is het verschil tussen PET en PET-G

PET is een familie van kunststoffen die bestaat uit verschillende varianten zoals PET, PETG (PET-G), OPET, EPET en PCTG. PET kan ook worden aangeduid als RPET waarbij "R" verwijst naar het materiaal dat geregenereerd is, oftewel gerecycled.

PET, of polyethyleentereftalaat, is een van de meest voorkomende kunststoffen die vaak wordt aangetroffen in flessen, voedselverpakkingen en textiel, onder andere.

PET-G is een verfijnde variant van PET met de toevoeging van glycol (vandaar de toevoeging G). De glycol maakt het materiaal temperatuurbestendiger en duurzamer.

Wat is Tritan?

Tritan is een type PET-G dat wordt geproduceerd door de materiaalfabrikant Eastman Chemical Company.

Wat is Copolyester?

Copolyester is een verzamelnaam voor gemodificeerd PET, zoals PET-G of APET.

Ontbrekende symbolen - hoe weet ik of het product veilig is?

De meeste van onze producten zijn gemarkeerd met het glas- en vorksymbool, de datumaanduiding en het materiaalsymbool. Ons doel is dat alle producten in ons assortiment gemarkeerd moeten zijn met de bovengenoemde symbolen, en er wordt gewerkt aan het bijwerken en toevoegen van symbolen voor de producten die momenteel ontbreken.

Als een symbool ontbreekt, kan dat verschillende redenen hebben. Ruimtegebrek is de meest voorkomende reden waarom een product geen symbolen heeft. Het kan ook zijn omdat de productiemachines van het product nog niet zijn voorzien van labels en symbolen. De producten waarvan de productiemachines nog niet zijn bijgewerkt, zijn daarom voorzien van een label voor vaatwasserbestendigheid waarop de symbolen staan.

Als je meer wilt weten over de symbolen of materiaalgegevensbladen wilt lezen en downloaden, kun je ze downloaden op onze website. Je kunt ook contact met ons opnemen en wij helpen je toegang te krijgen tot de juiste documentatie.

Wat is het verschil tussen single-use plastic en herbruikbaar plastic?

Single-use plastics zijn, zoals de naam al aangeeft, plastic producten die bedoeld zijn om slechts één keer te worden gebruikt voordat ze worden weggegooid. Eenmalig gebruik plastic legt een grote last op ons milieu, aangezien eenmalig gebruik plastic grote hoeveelheden afval veroorzaakt die maar al te vaak in onze oceanen en het milieu belanden in plaats van bij het recyclingcentrum waar het plastic het meest goed doet.

Herbruikbaar plastic is een term voor kunststoffen die keer op keer kunnen worden gebruikt, vergelijkbaar met porselein en glas. In tegenstelling tot wegwerpplastic heeft dit type plastic product een extreem goede duurzaamheid en kan het vele jaren worden gebruikt zonder te breken, zelfs als het op de grond valt.

Wat is plastic?

Plastic is een verzamelnaam voor veel verschillende materialen. Hoewel plastic synthetisch wordt geproduceerd, bestaat de structuur van alle plastic uit koolstofatomen. Daarom kun je plastic produceren uit materialen zoals ruwe olie en steenkool, maar ook uit mineralen en planten. Afhankelijk van hoe het plastic vervolgens wordt verwerkt, kan het materiaal een grote verscheidenheid aan eigenschappen hebben, van dunne plastic zakken tot zware industriële onderdelen.

Het fabricageproces

Plastic fabricage vindt plaats in drie fasen:

  • Grondstoffen worden gewonnen
  • Het materiaal wordt verfijnd
  • Polymerisatie

Om plastic te produceren, moeten de grondstoffen eerst worden omgezet in kleinere componenten. In het verfijningsproces wordt de grondstof vervolgens omgezet in stoffen die monomeren kunnen vormen. Polymerisatie is het proces waarbij monomeren samengevoegd worden tot polymeren. Het plastic krijgt verschillende eigenschappen afhankelijk van welke monomeren je begint.

Plastics worden verdeeld in twee hoofdgroepen, thermoplasten en thermoharders.

Thermoplasten zijn het meest voorkomende type plastic en zijn gemakkelijk en milieuvriendelijk te spuitgieten. Thermoplasten kunnen worden hervormd en worden zacht en smelten bij verhitting.

Thermoharders zijn opgebouwd uit lange ketens met dwarsverbindingen die niet worden beïnvloed door verwarming. Thermoharders worden gevormd tijdens de productie en kunnen daarom niet worden gesmolten of opnieuw worden gevormd.

Bevatten jullie producten schadelijke stoffen?

In onze productie gebruiken we alleen materialen die bedoeld zijn om in contact te komen met voedsel en zijn goedgekeurd voor voedselcontact. We volgen de eisen en richtlijnen van de Zweedse Voedselautoriteit, EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) en FDA (de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit). Alle producten zijn goedgekeurd volgens de chemische wetgeving van de EU, REACH. We zijn ook op de hoogte van de REACH-kandidatenlijst, waar alle stoffen die nog moeten worden onderzocht worden vermeld.

Sommige producten in onze productcatalogus zijn gemaakt van het materiaal polycarbonaat, wat een plastic is dat bisfenol-A (BPA) bevat. De limietwaarde voor hoeveel BPA van plastic mag migreren is 50 microgram per kilogram voedsel. Het polycarbonaat plastic waarvan we onze producten maken, heeft migratieniveaus die ruim onder de limietwaarde liggen, ongeveer 0,002 microgram per kilogram.

Wat betekenen de symbolen?

Onze plastic producten zijn gemarkeerd met verschillende symbolen die de traceerbaarheid en kwaliteit van elk product waarborgen.
Het glas- en vorksymbool is een garantie dat het product veilig is om te gebruiken voor contact met voedsel volgens EU-standaarden.

Het recyclingsymbool geeft aan dat het product recyclebaar is. Soms is het recyclingsymbool gemarkeerd met een nummer dat het type plastic aangeeft waarvan het product is gemaakt.

Veel van onze producten worden vervaardigd in bisfenolvrije PET-kunststoffen, zoals Tritan®, ECOZEN® en polyamiden (PA). Deze kunststoffen maken deel uit van 07, wat een verzamelgroep is voor diverse kunststoffen. 07 omvat daarom veel verschillende kunststoffen, waaronder het plastic Polycarbonaat dat Bisfenol A bevat.

* Andere kunststoffen, zoals PET, Melamine en Polycarbonaat

In sommige gevallen produceren we hetzelfde product in verschillende materialen, of het nummer kan ontbreken bij het recyclingsymbool. Dan gebruiken we een materiaalklok die aangeeft van welk materiaal het product is gemaakt. De materiaalklok staat meestal aan de onderkant van onze producten.

Ik kan geen antwoord vinden op mijn vraag

Wanneer je geen antwoord vindt op jouw vraag, aarzel niet om ons te contacteren.