EU geeft groen licht voor Green Loop

Green Loop krijgt goedkeuring van EU.

Na drie jaar werk heeft EFSA (European Food Safety Authority) vastgesteld dat het proces van Mälarplast en August Lundh's circulaire model voor commerciële keukens en catering Green Loop System veilig is en dat het gerecycelde materiaal is goedgekeurd voor contact met voedsel.


Green Loop is een systeem waarbij plastic servies en apparatuur wordt hergebruikt in bedrijven in plaats van gekocht en vervolgens weggegooid. Door recycling kan de levensduur van de producten met minstens 30 jaar worden verlengd zonder de duurzaamheid of sterkte aan te tasten en het model is het meest milieuvriendelijke alternatief op de markt. De productie en recycling van de Green Loop wordt uitgevoerd door Mälarplast en het model is een belangrijk hulpmiddel voor publieke organisaties om deel uit te maken van de circulaire economie. De formele goedkeuring van de EFSA betekent dat het model beschikbaar komt voor meer bedrijven en August Lundh ziet mogelijkheden om het systeem uit te breiden om meer spelers aan te trekken.

Samenvatting:
Het EFSA-panel voor materialen die met levensmiddelen in contact komen, enzymen en technische hulpstoffen (CEP) heeft de veiligheid beoordeeld van het recyclingproces Green Loop System (EU-registratienummer RECYC174), een gesloten en gecontroleerde productkringloop. De input bestaat uit gewassen platen van polycyclohexyleendimethyleentereftalaat-glycolgemodificeerd (PCTG) die zijn gebruikt in bijvoorbeeld kantines. De platen worden vermalen, omgezet in nieuwe platen, teruggestuurd naar de gebruikers van de kringloop en gebruikt zoals voor de recyclage. Het beheersysteem om een gesloten kringloop te garanderen is van cruciaal belang, d.w.z. dat de oorsprong van de input in overeenstemming moet zijn met Verordening (EG) nr. 282/2008 van de Commissie en volledig traceerbaar moet zijn van input tot eindproduct. Het panel kwam tot de conclusie dat de input van het proces Green Loop System afkomstig is van productkringlopen die zich in een gesloten en gecontroleerde keten bevinden en zodanig zijn ontworpen dat alleen materialen en voorwerpen worden gebruikt die bestemd zijn om met levensmiddelen in contact te komen en dat verontreiniging door andere stoffen dan levensmiddelen kan worden uitgesloten. Het recyclingproces Green Loop System is daarom in staat om PCTG-platen te recyclen die bedoeld zijn voor herhaald gebruik, voor contact met waterig, zuur en vet voedsel, bij lage en hoge temperaturen.


© 2022 Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. EFSA Journal uitgegeven door John Wiley and Sons Ltd namens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid.

Gerelateerde artikelen